Cop15

Jag blir så ledsen när jag läser om Cop15-demonstrationerna. Det är riktigt jävla obehagligt att vissa får bete sig hur illa som helst bara för att de råkar vara poliser. De kommer undan med det mesta, eftersom de håller varann om ryggen, och vanligt folk litar på att poliser sköter sig, att poliser alltid gör vad de kan för att hjälpa människor. Men det är nog dags att inse att det inte stämmer.

När poliserna tvingar 400 personer att sitta på marken i fyra timmar när temperaturen ligger runt noll, trots att dessa personer inte har gjort någonting, då är det något som inte fungerar som det ska. Poliser använder mycket mer våld än nödvändigt i dessa situationer. Att upprepade gånger slå en sittande person med batong, tills blodet rinner, det är inte att handla i nödvärn. Och det har hänt så många gånger nu. Vi borde förstå att det är så det ligger till.

Som Göteborg 2001: Att skjuta rakt in i en folkmassa (i ansiktshöjd), att skjuta en människa i ryggen när han står fem meter från ett gäng poliser med sköldar och hjälmar, och ensam gör ett par halvdana försök att slunga iväg någon sten åt deras håll, det är inte att handla i nödvärn. Hur man än ser på det så är det inte en hotfull situation för poliserna. Om skotten hade hamnat lite annorlunda, det handlar om centimeter då, hade vi haft två döda i Gbg-demonstrationen.

 

Men det är klart, polisen måste göra sitt jobb. Och deras jobb går förmodligen ut på att se till att människor håller sig på sin plats i hamsterhjulet. Att ingen förstår hur förtryckta vi är. Att ingen ser att vår västerländska demokrati är en bluff, ett skådespel som ska invagga oss i en känsla av att vi har det tryggt och bra. Ett skådespel som får oss att tro att vi kan vara med och förändra samhället, men att det inte behövs.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0